Ο Τόπος μας → Η παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη)

Η παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη)

Η Αγκάλη βρίσκεται σε καταπράσινη παραθαλάσσια τοποθεσία, ανατολικά από την Αγία Άννα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Η παραλία της εκτίνεται σε μια απόσταση 4,5 χιλιόμετρα με βότσαλο που βαθμιαία καταλήγει σε άμμο και είναι μια από τις πιο μεγάλες της Εύβοιας.

Στο βόρειο τμήμα της βρίσκεται η Χερσόνησος του Αγίου Βασιλείου με υπέροχους δαντελωτούς κολπίσκους κριμένους μέσα στην πυκνή βλάστηση από μεγάλα πεύκα που φτάνουν μέχρι την ακτή. Ενδότερα από την παραλία της Αγκάλης ανοίγεται ένας κάμπος που στο μεγαλύτερο μέρος του σκεπάζεται από ελαιόδεντρα.

Το όνομα Αγκάλη το πήρε από το σχήμα της ακτής που είναι σαν μια μεγάλη αγκαλιά. Διοικητικά ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Άννας και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή το 2001, είναι 256 κάτοικοι. Είναι σχετικά ένας νέος οικισμός

Τουρισμός

Η Αγκάλη της τελευταίες δεκαετίες λόγο της φυσικής ομορφιάς της, έχει γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες αυξάνουν τον πληθυσμό κατακόρυφα και μπορεί να φτάνουν τον Αύγουστο και τους οχτώ με δέκα χιλιάδες. Πόλος έλξης είναι η πεντακάθαρη θάλασσα και η τεράστια παραλία από βότσαλο που σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Στην Αγκάλη υπάρχουν πολλές ταβέρνες που ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα ολόφρεσκα ψάρια του Αιγαίου και τα τοπικά εδέσματα. Στην περιοχή έχει χτιστεί ένας μεγάλος αριθμός από εξοχικές κατοικίες και πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα καθώς και αρκετά ξενοδοχεία. Στο νοτιότερο τμήμα της παραλίας υπάρχει και πλήρως εξοπλισμένο camping.

Ιστορία

Ιστορικά η περιοχή φαίνεται πως έχει κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους ακόμα. Αυτό καταδεικνύουν ευρήματα, ειδικά στην χερσόνησο του Αγίου Βασιλείου. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν ίχνη από κτίσματα που παραπέμπουν σε οικισμούς κλασικών χρόνων. Το σημείο αυτό είναι ένα εξαιρετικό παρατηρητήριο προς το Αιγαίο αφού και λόγο του ύψους του προσφέρει θέα προς όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων μέχρι τη Σκύρο και το ακρωτήριο της Κύμης. Ενδέχεται μάλιστα να έχει χρησιμοποιηθεί παλιότερα και για το σκοπό αυτό. Στο κέντρο της παραλίας υπάρχουν επίσης ερείπια από Ενετικό κατά πάσα πιθανότητα πύργο. Στο νοτιότερο σημείο της στα όρια με την παραλία της Κρύας Βρύσης, κρυμμένο μέσα σε θάμνους, υπάρχει τμήμα οχύρωσης που έχει διατηρηθεί και παρουσιάζει καθ΄ ύψος μέχρι 2 και 3 δομές.

Η Αγκάλη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σαν εμπορικός σταθμός για τον δήμο Νηλέα. Πριν ακόμα αναπτυχθεί το οδικό δίκτυο του νομού η επικοινωνία της περιοχής με την Χαλκίδα ήταν πολλή δύσκολη και επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι προτιμούσαν τη θαλάσσια επικοινωνία και έρχονταν σε επαφή με το Βόλο και τις Σποράδες. Εκεί επίσης γίνονταν και διάφορες εμπορικές συναλλαγές και ανταλλαγές προϊόντων, ακόμα και ανοιχτά στην θάλασσα (αρόδου).

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή Σταυρός, οι Ιταλοί είχαν τοποθετήσει ισχυρό παράκτιο πυροβολείο που έλεγχαν τον γύρω θαλάσσιο χώρο.

πηγή