Ο Τόπος μαςΑγία Άννα 05/08/2021

Αγία Άννα 05/08/2021

Το χρονικό της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην Ελλάδα

Η Παραλία Αγίας είναι ένας από τους ποιο δημοφιλής προορισμούς στην βόρεια Εύβοια και κάθε καλοκαίρι προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον Αύγουστο είναι η αποκορύφωση του καλοκαιρού και τα ξενοδοχεία είναι σε 100% πληρότητα με τους επισκέπτες να ξεπερνάνε τους 9000 !

Πέμπτη 05/08/2021

Η κόλαση φωτιάς που μεταμόρφωσε τα πάντα στην περιοχή μέσα σε μία νύχτα

08:00

Η ημέρα ξεκίνησε με πολύ ζέστη με διαρκείς καύσωνα τουλάχιστον 15 ημέρες πριν και η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 37 βαθμούς σε όλη την περιοχή, ενώ υπήρχε ήδη ένα πύρινο μέτωπο φωτιάς που είχε ξεκινήσει από την Τρίτη 3/8/21 στο χωριό Δάφνη και κατευθυνότανε βόρια προς τις Ροβιές και το μοναστήρι του Όσιο Δαυίδ (17 χιλιόμετρα) μακριά από την παραλία της Αγίας Άννας. Όλοι μας πιστέψαμε ότι ο η φωτιά θα κινηθεί προς βόρεια Εύβοια και δεν θα είχαμε κανένα κίνδυνο.

13:00

Η παραλία ήταν κατάμεστη από κόσμο με όλα τα εστιατόρια και τα καφέ γεμάτα και πλήθος παραθεριστών να απολαμβάνουν το μπάνιο τους κάτω απο τον καυτό ήλιο, ενώ παρακολουθούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να γεμίζουν νερό για την φωτιά που ήταν τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα μακριά.

17:00

Στις 5:00 το απόγευμα η πολιτική προστασία έδωσε εντολή για εκκένωση και έστειλε μήνυμα μέσω του 112 σε όλα τα κινητά των ανθρώπων που βρισκόντουσαν ήδη στην περιοχή. Οι περισσότεροι παραθεριστές που έμεναν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έφυγαν το συντομότερο και μέσα σε 3 ώρες η παραλία σχεδόν είχαν αδειάσει από κόσμο ενώ παρέμειναν μόνο οι ντόπιοι κάτοικοι και αρκετοί παραθεριστές που είχαν εξοχικές κατοικίες. Ένα μέτωπο της φωτιάς ήταν ήδη στο χωρίο Κεχριές (10km μακριά) και είχε πορεία ανατολικά προς τα χωρία Κεράμεια, Παλαιόβρυση, Αγία Άννα και παραλία Αγίας Άννας, ενώ ο ήλιος είχε εξαφανιστεί από τον καπνό και είχε μία σκοτεινή πορτοκαλί ατμόσφαιρα.

21:00

Στις 9:00 το βράδυ η φωτιά με βοήθεια τον άνεμο ξεκίνησε να κινείται με με μεγάλη ταχύτητα είχε ήδη φτάσει στο χωρίο Κεράμεια με πορεία την Αγία Άννα και την παραλία ενώ ο ουρανός και όλη η δυτική πλαγιά ήτα κόκκινη από την φωτιά.

23:00

Στις 11:00 το βράδυ η φωτιά περάνει από τον οικισμό Παλαιόβρυση και μπαίνει στην Αγία Άννα καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα της, ενώ πολλοί κάτοικοι του χωριού αφήσανε τις περιουσίες τους στο έλεος της φωτιάς και κατευθυνθήκανε προς την παραλία και προς το Μαντούδι για να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Παρασκευή 01:00 π.μ.

Στις 1:00 ξημερώματα της Παρασκευής οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνιση τους από την βορειοδυτική πλαγιά (μέτωπο Αμελάντων) και ταυτόχρονα έκαναν την εμφάνιση τους φλόγες και από την νοτιοδυτική πλαγιά (μέτωπο Κουρκουλών). Μέσα σε λίγα λεπτά τα 2 μέτωπα ενωθήκανε δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο πλάτους τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων και και να κατεβαίνει με ταχύτητα προς τον οικισμό της παραλίας καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα της.

Παρασκευή 01:30 π.μ.

Στις 1:30 ξημερώματα της Παρασκευής η φωτιά φτάνει στα πρώτα σπίτια στην βορειοδυτική πλευρά του οικισμού (περιοχή Κάναλος) συνέχισε να κινείται και να μπαίνει μέσα στον οικισμό φτάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά έως την νοτιότερη πλευρά του οικισμού (περιοχή Μπουρνιάς). Λίγο αργότερα η φωτιά στα βόρεια μπήκε στον οικισμό Φραγκάκη (παραλία Αχλαδίου) ενώ στα νότια στον οικισμό Κρύα βρύση καταλήγοντας να σβήσει μόνο στην θάλασσα !


Μερικοί κάτοικοι παρέμειναν εντός τους οικισμού να γλυτώσουν τις περιουσίες τους, οι περισσότεροι κατεβήκανε στην αμμουδιά, άλλοι διέφυγαν με βάρκες από την θάλασσα και άλλοι κινηθήκανε προς τον οικισμό Κρύα Βρύση και το χωρίο Μαντούδι για να γλυτώσουν από την φωτιά και τον αποπνικτική ατμόσφαιρα από τον καπνό. Η φωτιά στο κέντρο του οικισμού σταμάτησε στα πρώτα σπίτια ενώ στα νότια έφτασε μέχρι και την θάλασσα καίγοντας ακόμα και τις ξαπλώστρες τις παραλίας.

Υπολογίζεται ότι η φωτιά έκαψε περισσότερα από 60 σπίτια μόνο στην παραλία της Αγίας Άννας ενώ συνολικά εκτιμάται έκαψε πάνω από 600.000 στρέμματα πευκοδάσους όπου και κατατάσσεται στην μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά για τα Ελληνικά χρονικά.


Παρακάτω μερικές φωτογραφίες της επόμενης ημέρας από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας