Ο Τόπος μας → Παλαιόβρυση

Η Παλαιόβρυση

Παλαιόβρυση Αγίας Άννας, μικρός οικισμός ο οποίος βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Αγία Άννα με την Κεράμεια και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής.

Ιστορικά δεν γνωρίζουμε πολλά για τον οικισμό, αν και τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η κατοίκηση της περιοχής έγινε από την παλαιολιθική εποχή. Παλιότερα η θέση του χωριού ήταν καλυμμένη από δάσος και την χρησιμοποιούσαν για κρυψώνα τις δύσκολες ημέρες του «Τουρκικού ζυγού». Χρονιά δύσκολη που σημάδεψε την περιοχή το 1823 οι κάτοικοι της Παλιόβρυσης για να αποφύγουν της ορδές των Τούρκων βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στη σπήλια του φαραγγιού Αράπη μαζί με τους κατοίκους της Αγίας Άννας, και της Κεράμειας. Μετά την απελευθέρωση και την επιστροφή των εδαφών στους κατοίκους το 1836 άρχισε να δημιουργείται το χωριό, την ονομασία του την πήρε από παλιά βρύση.

Σήμερα οι κάτοικοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι, που οφείλεται στην εύφορη γη, το καταλαβαίνουμε άλλωστε από το μοναδικό εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, που συναντάμε στην περιοχή. Η Αγία Θέκλα είναι προστάτης των κτηνοτρόφων και όσων ασχολούνται με την καλλιέργεια χωραφιών.

Η Παλαιόβρυση υπάγεται διοικητικά στην Αγία Άννα, η απόσταση είναι ένα χιλιόμετρο. Πολύ κοντά βρίσκεται το φαράγγι του Νηλέα(Αράπη) που όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται να θαυμάσουν, να περπατήσουν αλλά και να κολυμπήσουν στην κύτη του ποταμού.

Ο οικισμός Παλαιόβρυση Αγίας Άννας έχει 339 μέτρα υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας.